Kuchnia

Na słodko

Sernik z gorzką czekoladą, czerwonym winem i gruszkami

składniki:

5-6 gruszek*
2 łyżki cukru trzcinowego
przyprawy - laska cynamonu, kilka goździków, ziaren kardamonu i czarnego pieprzu
mała pomarańcza
butelka czerwonego wina
100g ciasteczek Oreo, u mnie połowa z i połowa bez kremu
2-3 łyżki roztopionego masła
750g twarogu, zmielonego 2-3krotnie
250g sera mascarpone
200g gorzkiej czekolady
100ml czerwonego wina, z gotowania gruszek**
200g cukru drobnego
2-3 jajka
2 łyżeczki proszku budyniowego lub mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki gorzkiego kakao

Gruszki najlepiej przygotować dzień wcześniej, by nabrały ładnego koloru i aromatu. Owoce obrać ze skórki. Do wysokiego garnka wlać wino, dodać przyprawy, pomarańczę pokrojoną na ćwiartki i cukier. Do ciepłego wina włożyć gruszki tak by płyn całe je zakrywał, podgrzewać ok. 30-40 minut aż nabiorą koloru i nieco zmiękną (nie mogą się rozgotować!). Gruszki ostudzić w winie, potem przykryć i schować do lodówki najlepiej na całą noc lub dłużej.

Dno tortownicy 21-24cm*** wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia (na dno tortownicy kładziemy większy średnicą krążek papieru do pieczenia, nakładamy obręcz i zaciskamy by papier wystawał poza tortownicę). Ciastka pokruszyć w blenderze, dodać masło i wymieszać. Przesypać do tortownicy i docisnąć do dna. Podpiec 5 minut w 170st.C, ostudzić.

Na najniższą półkę piekarnika położyć naczynie z gorącą wodą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do misy miksera włożyć zmielony twaróg, mascarpone i cukier. Miksować na wolnych obrotach aż się połączą, następnie dolewać czekoladę, po jednym jajku, wino (opcjonalnie) oraz przesianą mąkę ziemniaczaną lub budyń i kakao. Masę serową przelać na ostudzony spód. Ułożyć gruszki (polecam przyciąć odrobinę spód - na równo, by ładnie stały) Piec 10 minut w 170st.C, następnie 50-60 minut w 125st.C aż sernik się zetnie. Ostudzić, następnie schłodzić kilka godzin w lodówce. Przed podaniem można ozdobić ganache przygotowanym w kąpieli wodnej z gorzkiej czekolady, wina i kremowej śmietanki (100g czekolady + 4 łyżki wina + 4 łyżki śmietanki). Najlepiej kroić lekko ogrzanym nożem.

Buon Appetito! :)

*najlepsze są te mniej dojrzałe, twarde.

**można pominąć.

***jeśli masz niską tortownicę użyj takiej o większej średnicy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation