Kuchnia

PRZETWORY

Frużelina truskawkowa

Składniki:
500 g truskawek
200 ml + 50 ml wody
100 g cukru
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka soku z cytryny
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Truskawki myjemy, szypułkujemy, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, wlewamy 200 ml wody, wsypujemy cukier, cukier wanilinowy i sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu, ale nie za długo, żeby truskawki nam się nie rozwaliły.
Do 50 ml wody wsypujemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy, wlewamy ją do owoców, chwilę jeszcze gotujemy do czasu, aż całość zgęstnieje.
Gotową, jeszcze gorącą frużelinę przelewamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy, odwracamy "do góry nogami" do całkowitego wystygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation