Kuchnia

zapiekanki

Jajka zapiekane z grzybami

Jajka zapiekane z grzybami

(4 porcje)

Składniki:

20 g masła plus dodatkowo do posmarowania kokilek
400 g grzybów, oczyszczonych i pokrojonych w plasterki
2 duże szalotki (lub 1 cebula), obrane i posiekane w drobną kostkę
listki z kilku gałązek tymianku
sól i pieprz
4 duże jajka
4 łyżki śmietanki 36%
25 g startego sera cheddar lub innego ulubionego żółtego sera

Przygotowanie:

Umieść patelnię na dużym ogniu, włóż masło i gdy zacznie się pienić włóż grzyby, szalotkę i tymianek. Dopraw solą i pieprzem i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 3-5 minut.
Włącz piekarnik i ustaw go na 190 oC. Natłuść masłem 4 większe kokilki i wyłóż do każdej grzyby z patelni (ewentualnie można użyć jednego większego naczynia do zapiekania). Zrób wgłębienia w grzybach i wbij do każdego po jajku. Następnie rozlej wokół każdego jajka po łyżce śmietanki i posyp wierzch startym serem. Dopraw solą i pieprzem.
Przełóż kokilki na blachę do pieczenia i włóż do piekarnika. Piecz przez 10-12 minut jeżeli lubisz płynne żółtko, jeśli lubisz ścięte to piecz kilka minut dłużej.
Podawaj natychmiast z chlebkiem lub tostami z masłem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation