Kuchnia

kociołek, gril

Kofta w wędzonym boczku - Biblia Smaków

Składniki:

1kg mielonego mięsa wołowego
2 cebule
4-5 ząbków czosnku
1 łyżeczka soli
1-2 papryczki chili
1 łyżka kuminu
pół pęczka świeżej mięty
2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
plastry cienko krojonego wędzonego boczku do owinięcia mięsa
patyczki szaszłykowe
1 łyżeczka wędzonej papryki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Patyczki szaszłykowe wrzucamy do wody i moczymy min. godzinę. Dzięki temu nie spalą nam się podczas grillowania. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Miętę i papryczki chili siekamy. Cebulę, czosnek, miętę i paprykę wrzucamy do mięsa, dodajemy ocet, kumin i sól. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Najlepiej na wieczornego grilla przygotować mięso zaraz po śniadaniu. Do wieczora zdąży się „przegryźć” z przyprawami. Z mięsa formujemy podłużne rolki i nadziewamy każdą na patyczek szaszłykowy. Następnie każdą koftę owijamy plastrem boczku. Układamy na rozgrzanym grillu i pieczemy przez około 20 minut, obracając co jakiś czas. Podajemy z sosem tzatziki, dipem z mango lub salsą pomidorową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation