Kuchnia

Wok

Makaron smażony po chińsku | Makaron smażony po chińsku składniki:
20 dag makaronu chow mein
30 dag mięsa z piersi kurczaka lub np. schabu wieprzowego
kilka dużych krewetek (opcjonalnie)
5 suszonych grzybów mun
garść liści szpinaku lub kapusta pekińska
cebula dymka, szczypiorek
papryczki chili
3 ząbki czosnku
jasny sos sojowy
ciemny sos sojowy
dwie łyżki wina ryżowego lub wytrawnej sherry
olej sezamowy

Jak zrobić:
Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Grzyby mun zalewamy ciepła wodą, po kilku minutach odsączamy, usuwamy korzonki i tniemy w plasterki. Do dobrze rozgrzanego woka wlewamy łyżkę oleju, wrzucamy posiekane lub wyciśnięte przez wyciskarkę ząbki czosnku, cebulę dymkę i posiekaną papryczkę chili – kapsaicyna w niej zawarta podobno poprawia humor… co tam wrzuciłam dwie:) Smażymy krótka chwilę, ciągle mieszając. Dorzucamy mięso z piersi kurczaka pokrojone na cienkie paseczki lub schab, smażymy 2 minuty. Dokładamy plasterki grzybów mun, garść liści szpinaku i kilka krewetek. Smażymy kolejną minutę cały czas mieszając. Doprawiamy jasnym sosem sojowym i odrobiną ciemnego, winem ryżowym lub wytrawną sherry i olejem sezamowym. Dokładamy przygotowany wcześniej makaron chow mein i smażymy jeszcze kilka minut energicznie mieszając. Jeżeli potrzeba to dolewamy jeszcze trochę jasnego sosu sojowego. Makaron podajemy posypany posiekanym szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation