Kuchnia

warzywa inaczej

KRĄŻKI CUKINII NADZIEWANE MIĘSEM - Kulinarne Fantazje Marioli

SKŁADNIKI :
2-3 średniej wielkości cukinie
300 g chudego mięsa mielonego
2 łyżki bułki tartej
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
1 jajko
papryka słodka w proszku do smaku
tarty ser do posypania ( według uznania )
1 łyżka posiekanej natki
2 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE :
Cukinię obieramy i tniemy na 2 centymetrów plastry.
Z każdego plastra należy wydarzyć środek, można wyciąć go kieliszkiem ale ja zrobiłam to łyżeczką. Tak było wygodniej.
Wszystkie krążki lekko solimy.
Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy pokrojoną cebulę, natkę i przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i paprykę do smaku oraz bułkę tartą.
Masę mięsną mieszamy.
Z cukinii dolewamy powstałą wodę i nadziewany krążki mięsem.
Układamy je na wysmarowanej olejem blaszce i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C, przez około 20-30 minut.
Po tym czasie wyjmujemy blaszkę i posypujemy cukinię serem. Zapiekamy jeszcze 5 minut i danie wykładamy z piekarnika.
Krążki podajemy polane ketchupem, smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation