Kuchnia

Makarony...

Ravioli ze szpinakiem i ricottą

300g świeżego szpinaku
200g sera ricotta
1 jajko
pół ząbka czosnku
do smaku świeżo zmielony pieprz
świeżo starta gałka muszkatołowa
450g ciasta makaronowego
1 jajko do smarowania ciasta
do smaku świeżo startego żółtego sera

Umyty szpinak sparz we wrzątku, odsącz, a następnie drobno posiekaj. Wymieszaj w misce z ricottą, jajkiem i posiekanym czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozwałkuj ciasto bardzo cienko, formując podłużne prostokątny o szerokości około 10 cm. Nakładaj po łyżce nadzienia na jednym pasku ciasta w odstępach 3 cm. Posmaruj drugą część ciasta rozkłóconym jajkiem, a następnie nakryj nią część ciasta z nadzieniem. Delikatnie dociśnij ciasto palcami, sklejając obie połowy szczelnie. Potnij ciasto na małe kwadraty z nadzieniem pośrodku. Zagotuj wodę z solą i wrzuć ravioli na 4-5 minut gotowania. Gotowe wyławiaj łyżką cedzakową i odsącz. Podawaj posypane startym serem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation