Kuchnia

Kuchnia

Szaszłyczki drobiowe

Pomysł zaczerpnięty z Gastronom.ru, gdzie natknęłam się na ciekawą formę ich podania. Bardzo ładnie wyglądają i urozmaicą niejeden obiad, lub miejmy nadzieję niedługo, rodzinne spotkania przy grillu. Smakują równie dobrze, marynowane w miodzie z cytryną i czosnkiem, są kruche i aromatyczne. Można je podać tradycyjnie z ulubionym sosem i pieczywem, lub do obiadu z ryżem i surówką, polecam.

Składniki:

4 filety z piersi kurczaka bez skóry
4 łyżki oleju sezamowego lub oliwy z oliwek
2 łyżki miodu naturalnego
sok z 1 cytryny
1 ząbek czosnku
sól do smaku
ziarno sezamu do posypania

Wykonanie:

Filety wymyć i pokroić w paski. Składniki marynaty, olej, miód, sok z cytryny, rozgnieciony ząbek czosnku, sól wymieszać w misce, włożyć mięso, nakryć i marynować 1-2 godziny w lodówce. Zamarynowane paski mięsa nabijać na drewniane patyczki do szaszłyków, nadając im kształt "fali", posypać sezamem i smażyć na złoty kolor na patelni lub na grillu.

Smacznego;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation