Kuchnia

kuchnia

Puszyste pancakes na kefirze | Kwestia Smaku
SKŁADNIKI

4 PORCJE, PO 252 KCAL
200 g kefiru
2 jajka
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki cukru
1 łyżka oleju roślinnego
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Do miski wlać kefir, dodać jajka i wymieszać widelcem. Dodać mąkę (najlepiej bezpośrednio przez sitko), proszek do pieczenia, sodę, cukier oraz olej, wymieszać rózgą lub delikatnie zmiksować tylko do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę.
Rozgrzać patelnię, nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy. Smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok. 2 minuty, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione od spodu, wówczas przewrócić łopatką na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
PROPOZYCJA PODANIA

syrop klonowy / masło

dżem / bita śmietana
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation