Kuchnia

Wina

czerwone wino z czerwonych winogron - składniki
14 kg czerwonych winogron
35 dag cukru
1,4 g pirosiarczynu potasu
4 g pożywki drożdżowej
drożdże winne rasy bordeaux lub bourgogne
sposób przygotowania
wydaje się oczywiste, że takie otrzymamy. jednak sok czerwonych winogron jest biały, a barwnik siedzi w ich skórce. aby go stamtąd wydobyć, przeprowadzimy fermentację miazgi. winogrona pozbawiamy szypułek, miażdżymy i wkładamy do dużego pojemnika. dla ochrony przed bakteriami dodajemy pirosiarczyn potasu, a po kilku godzinach - drożdże. nakrywamy pojemnik ściereczką. fermentacja ruszy po ok. 12 godz. fermentującą pulpę mieszamy co kilka godzin, aby na jej powierzchni nie utworzył się "kożuch" z owoców, który może być wypchnięty z pojemnika przez wydzielający się co2. po kilku dniach fermentacji pulpę przecedzamy; wytłoki odciskamy i wyrzucamy. rozpuszczamy cukier w 350 ml moszczu i wlewamy do gąsiora. uzupełniamy moszczem do obj. 10 l. dodajemy pożywkę i prowadzimy normalną fermentację.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation