Kuchnia

Kuchnia grecka

Greckie roladki z bakłażana

Składniki:
* 2 duże bakłażany
* kilka łyżek oliwy
* sól

Farsz:
* 600 g mielonego mięsa wieprzowego
* 1 cebula (drobno posiekana)
* 2 ząbki czosnku (przeciśnięte)
* 2 łyżki przecieru pomidorowego
* 1 duże żółtko
* 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
* 1 pełna łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
* 1/2 łyżeczki soli
* 1/3 łyżeczki grubo mielonego pieprzu

Sos pomidorowy:
* 1 puszka pomidorów bez skórki (same pomidory, bez soku)
* 1 ząbek czosnku
* 1/2 łyżeczki oregano
* 1 łyżeczka cukru
* 2 spore szczypty soli

Bakłażany kroimy wzdłuż w cienkie plasterki (nie grubsze jak pól centymetra). Posypujemy je solą i odstawiamy na około 20 minut. Po tym czasie papierowym ręcznikiem ścieramy z nich wodę i smarujemy je oliwą (najlepiej posłużyć się pędzelkiem). Plastry bakłażana obsmażamy na patelni grillowej z obu stron.

Wszystkie składniki farszu łączymy w misce i mieszamy dłonią do czasu aż składniki się połączą. Farsz dzielimy na tyle części ile jest plastrów bakłażana a następnie rulonik farszu układamy na bakłażanie i zwijamy.

Wszystkie składniki na sos miksujemy (najlepiej w stojącym blenderze) i wylewamy na spód naczynia żaroodpornego. Na sosie układamy roladki (na wierzchu możecie też ułożyć pomidorki koktajlowe). Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 50 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation