Kuchnia

Ciasta

Magiczny Piekarnik: Karmelowiec (Bez pieczenia)

Składniki:

3 paczki herbatników (małe)
2 paczki krakersów
0,5 l śmietany kremówki (36%)
2 śmietan-fixy
2 łyżki cukry pudru
2 budynie czekoladowe* (opakowania na 0,75 l)
0,75 l mleka
mała puszka gotowej masy krówkowej (400 g)
gorzka czekolada do dekoracji
Przygotowanie:
Puszkę masy krówkowej wkładamy do garnuszka, zalewamy gorącą wodą- podgrzewamy przez ok. 30 min do 1 godizny. Wówczas masa będzie łatwo się rozprowadzać.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy warstwami:
herbatniki
gorący budyń (ugotowany w 0,75 l mleka)**
krakersy
masę krówkową
ponownie krakersy
Ciasto pozostawiamy do wystudzenia. W tym czasie ubijamy bitą śmietanę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i śmietan- fixy. Tak przygotowaną bitą śmietanę wykładamy na wierzch ciasta.
Wierzch ciasta dekorujemy startą czekoladą.

*możemy budyń czekoladowy zastąpić śmietankowym- taką wersję również przetestowałam i gorąco polecam.
**najlepiej do ciepłego mleka dodać łyżeczkę masła- wówczas budyń jest bardziej aksamitny

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation