Kuchnia

PRZEPISY

Tarta migdałowa z gruszkami | Kwestia Smaku

Spód

180 g mąki pszennej
60 g cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
125 g masła (zimnego)
2 żółtka

Gruszki

5 gruszek
250 ml wody
125 ml szklanki białego wina wytrawnego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki cukru

Masa migdałowa

125 g masła (miękkiego)
100 g drobnego cukru lub cukru pudru
1 cukier wanilinowy
1 jajko
1 łyżka brandy (lub amaretto)
125 g mielonych migdałów
40 g mąki

Oraz

1/3 szklanki konfitury morelowej
2 łyżki likieru amaretto (lub brandy)

Przygotowanie
Spód

Przygotować formę na tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem) o średnicy 27 - 28 cm. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól, aromat migdałowy oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Miksować mieszadłem aż powstanie drobna kruszonka (lub siekać składniki na stolnicy), następnie dodać żółtka i połączyć składniki w jednolite ciasto. Uformować kulę, rozpłaszczyć ją, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, zagnieść i uformować gładką kulę. Podsypać mąką stolnicę i rozwałkować ciasto na placek, przenieść go do formy i wylepić spód i boki. Wstawić do lodówki na 15 minut.

Gruszki

Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. W szerokim garnku zagotować wodę z winem, cynamonem i cukrem. Włożyć gruszki, przykryć garnek i gotować przez ok. 15 minut na umiarkowanym ogniu. Garnek otworzyć i gotować jeszcze przez 5 minut.

Masa migdałowa

Miękkie masło utrzeć z dodatkiem drobnego cukru i cukru wanilinowego na jasną masę (ok. 4 minuty). Dodać jajko i ubijać jeszcze przez ok. 3 - 4 minuty na puszystą masę. Dodać brandy, mielone migdały oraz mąkę, połączyć składniki mieszając łyżką.

Pieczenie

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Spód z ciasta podziurkować widelcem. Wyłożyć masę migdałową, na wierzchu położyć odsączone gruszki (rozcięciem do dołu). Pozostały syrop można wykorzystać do nasączenie tortu lub do herbaty.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i trochę przestudzić.
Wierzch tarty posmarować glazurą z konfitury: konfiturę włożyć do garnuszka razem z likierem, zagotować. Przetrzeć przez sitko do czystej miseczki. Otrzymaną gładką polewą posmarować wierzch ciasta za pomocą pędzelka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation