Kuchnia

warzywko

Warzywa grillowane po nicejsku
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 1 małą cukinia
- 1 cebula
- 30 g zielonych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- mała puszka filecików anchois
- zioła prowansalskie
- oregano
- pieprz
- sól morska
- oliwa z oliwek

Z papryki usuwamy gniazda i kroimy w plastry. Polewamy oliwą z oliwek i przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami i oregano. Grillujemy na patelni grillowej.
Następnie umytą cukinie kroimy w plastry, przyprawiamy i grillujemy jak paprykę.
Następnie w naczyniu żaroodpornym układamy na przemian paprykę i cukinię i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 10 minut.

W tym czasie czosnek i oliwki kroimy drobniutko i siekamy cebulkę. Na patelni z rozgrzaną oliwą smażymy cebulkę, a następnie dodajemy czosnek i oliwki i solimy do smaku.
Po wyjęciu warzyw z piekarnika, układamy je na talerzu, posypujemy uprażonym czosnkiem, cebulką i oliwkami, a na wierzchu układamy fileciki anchois. :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation