Kuchnia

przetwory

Ogórki konserwowe po kaszubsku


SKŁADNIKI :
ogórki gruntowe
papryka czerwona ( 3-4 plastry na słoik)
gorczyca ( 1/2 łyżeczki na słoik)
cebula ( 2 plastry na słoik)
chrzan ( korzeń lub liście)
koper ( najlepiej kwitnący)
cebula biała ( 2 krążki na słoik)



Zalewa :
1 litr wody
1 szklanka octu
6 łyżek cukru
1 łyżka soli
PRZYGOTOWANIE :
Ogórki myjemy i układamy w przygotowanych wcześniej słoikach. Do każdego słoika wkładamy paprykę czerwoną pociętą w paseczki. dajemy około 3-4 paski na słoik. Dodajemy też 2 krążki cebuli, gorczycę, chrzan i koper.
Składniki zalewy wlewamy do garnka i zagotowujemy. Przelewamy do słoików zostawiając nieco pustej przestrzeni i zakręcamy.
Pasteryzujemy około 15 minut.
Słoiki do pasteryzacji wkładamy do gotującej się już wody i dopiero od tego momentu liczymy czas
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation