Kuchnia

ciasta

Knoppers

----> http://zpierwszegotloczenia.pl/

Wafelki podobne w smaku do wafelków knoppers znalazłam na tym blogu trochę zmieniłam bo zabrakło mi orzechów. Wyszły pyszne a na drugi dzień po leżakowaniu w lodówce przez noc jeszcze lepsze. Chrupiące i takie jak powinny być - sami oceńcie :-) polecam



Masa biała

175 g masła (ja użyłam margaryny)
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mleka
1 szklanka mleka w proszku (użyłam granulowanego ale, je roztarłam wcześniej)


Masło lub margarynę utrzeć na puszek, 1/4 szklanki mleka i cukru połączyć i rozpuścić na małym ogniu - lekko przestudzić. Dodawać powoli miksując margarynę ale nie za szybko by się nie zważyło. Następnie dodać mleko w proszku i zmiksować - mesę odstawić.



Masa czekoladowa

100 g masła
160 g nutelli (3 czubate łyżki)
1 łyżka kakao w proszku
2 czubate łyżki zmielonych orzechów włoskich ( dałam jedną)
100 g orzechów laskowych posiekane ( ja nie dałam ich wcale)
2 suche wafle pokruszone (to od siebie )


Masło utrzeć na puszek dodać nutelle, kakao w proszku i zmielone orzechy oraz pokruszone wafle i wymieszać.



Ponadto

3 suche wafle o wymiarach
100 g czekolady mlecznej
folia spożywcza


Pierwszy wafel posmarować białą masą przykryć waflem i na to czekoladową masę przykryć trzecim waflem. Zawinąć w folię spożywczą i położyć na to deskę i postawić coś ciężkiego i wstawić do lodówki na ok 2-3 godzinki.

Po tym czasie wyjąć wafle odwinąć z foli , czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej następnie posmarować nią wafle od strony jasnej. I znowu wstawiamy do lodówki ale już bez przykrycia - do zastygnięcia czekolady. Wyjąc po zastygnięciu i schłodzeniu kroić na kwadraty nożem z ząbkami.

Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation