Kuchnia

Przepisy

Pomysłowe triki, które sprawią, że staniesz się mistrzynią grillowania


Czyszczenie „zapyziałego grilla”

Brudny, pooblepiany tłuszczem i resztkami jedzenia to zmora nie jednego grillowicza. Nie wygląda to estetycznie, ani też nie zachęca do jedzenia. Jak sobie z tym poradzić? Widziałam filmik, w którym ruszt namoczony w kawie wyglądał jak nowo kupiony. Przyznaję, że nie próbowałam tej metody. Szkoda mi kawy! Ale za to niejednokrotnie przekonałam się, że najlepiej czyścić ruszt folią aluminiową. Niepozorny arkusz zgnieciony w kulkę potrafi zdziałać cuda! Spróbuj koniecznie!

Rozpalanie grilla

Podpałki do grilla działają świetnie, ale niestety nie są zdrowe. Jeśli używasz gotowej podpałki, poczekaj aż cała się wypali zanim wrzucisz mięso na ruszt. Jeśli szukasz opcji ekologicznej, skorzystaj z wytłoczek po jajkach. Uzupełnij je odpowiednią ilością węgla, podpal i voila grill gotowy!

rozpalanie grilla

Sposób by mięso nie przywierało

Żaden szef kuchni nie lubi gdy mięso przywiera mu do kratki! Na to również znajdzie się metoda! Zanim położysz steki czy kotlety na grilla, przetrzyj ruszt cebulą. Wystarczy klasyczna, obrana cebula przekrojona na pół. Drugiej połówki nie wyrzucaj, przyda się do wyczyszczenia rusztu, gdy skończycie grillowanie!

grillowe triki

Rozmaryn – moje ulubione zioło

Uwielbiam rozmaryn! Często dodaję go w kuchni do mięsnych dań. Używam też do grilla. Nie tylko posypuję nim mięso, ale również dorzucam go do węgla. Dlaczego tak robię? Bo wiem kto nie przepada za tym ziołem! Komary! Nie lubią też tymianku czy lawendy. Zioła wrzucone na rozpalone kawałki węgla nie palą się od razu, tylko tlą, wydzielając zapach, który odgoni od grilla krwiopijców.

rozmaryn na komary

Mokre patyczki to dobre patyczki

Bardzo lubię zajadać się szaszłykami. I o ile nie mam problemu ze ściągnięciem warzyw z patyczka, tak mięso czasami nie chce się odkleić. Ale i na to znajdzie się sposób! Wystarczy przed nałożeniem składników zanurzyć patyczek w oliwie czy oleju, a po podpieczeniu nie będziesz miała problemu ze ściągnięciem mięsa.

triki grill

Dwa patyczki, a nie jeden

Chcesz ułatwić zadanie osobie sprawującej piecze nad grillem? Nabijaj składniki szaszłyków na dwa patyczki, zamiast na jeden. Dzięki temu o wiele łatwiej będzie podpiekać to danie na grillu.

pomysły na grilla

Wiele sosów w wielu miskach

Na idealny grill składają się nie tylko dania mięsne i warzywne, ale również sosy! Chcesz poznać przepisy na moje ulubione? Już w kolejnym wpisie zdradzę Ci jak samodzielnie wykonać ketchup, majonez czy sos tzatziki. A tymczasem polecam Ci sposób podania, nie tylko sosów, ale i warzyw. Wykorzystaj do tego foremkę na muffinki. (zdjęcie zapożyczone z tej strony) Zajmie ona mniej miejsca na stole, niż gdyby były one w pojedynczych miskach, a do tego wszystko będzie pod ręką!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation