Kuchnia

tarta pizza i zapiekanki

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i toskańskim sosem pomidorowym

Składniki:
na średniej wielkości naczynie żaroodporne

400 g makaronu penne Podravka
500 g toskańskiego sosu pomidorowego Podravka
500 g mięsa mielonego
100 g sera żółtego
1 biała część pora
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
pieprz, sól do smaku
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
opcjonalnie świeża bazylia do podania

Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu, odcedzam i pozostawiam do ostygnięcia. Pora siekam w talarki, na patelni rozgrzewam masło i podsmażam go przez kilka minut, aż zmięknie, następnie przekładam na talerz. Na tej samej patelni rozgrzewam łyżkę oleju i smażę mięso ok 8-10 minut. Do usmażonego mięsa dodaję pora, toskański sos pomidorowy oraz przyprawy do smaku: sól, pieprz, czosnek granulowany i oregano.
Całość doprowadzam do zagotowania na najmniejszym ogniu, a w tym czasie ścieram ser żółty na tarce o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne średniej wielkości smaruję delikatnie masłem, na dno układam połowę makaronu, na makaron wykładam połowę przygotowanego sosu, który posypuję serem żółtym. Następnie układam drugą taką samą warstwę: makaron, sos i wierzch zapiekanki posypuję pozostałym serem żółtym, który przyprószam suszonym oregano.
Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i bez przykrycia zapiekam ok. 20-25 minut. Zapiekankę po wyjęciu z piekarnika pozostawiam na kilka minut do lekkiego przestygnięcia, dekoruję listkami świeżej bazylii i podaję.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation