Kuchnia

zdrowe jedzenie, diety

Wiem co jem: Pomarańczowo-marchewkowe batony sandwich – zdrowa słodycz na spacer lub piknik



Składniki na 12 szt.

Ciasto:

200g płatków jęczmiennych błyskawicznych
150g startych marchewek
200g drobno posiekanych suszonych daktyli
100g zmielonych migdałów
3 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
1 łyżka miodu
2 białka


Wymieszać płatki jęczmienne z siemieniem lnianym, bakaliami, miodem i białkami. Dwie jednakowe blaszki o wymiarach 14x28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na pół i równomiernie rozłożyć na dnie foremek, lekko dociskając. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut.
Wystudzić w formie.

Masa budyniowa:

300ml świeżego soku pomarańczowego
3 żółtka
1 łyżka cukru
55g skrobi kukurydzianej
50g posiekanej białej czekolady


Utrzeć żółtka z cukrem. Dodać skrobię kukurydzianą i dokładnie wymieszać. Cały czas ucierając wlewać sok pomarańczowy. Postawić garnek na małym ogniu i podgrzewać do zagotowania, cały czas mieszając by masa się nie przypaliła.

Do gorącej masy dodać posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszać do jej rozpuszczenia.

Przełożyć na upieczone ciasto. Wyrównać powierzchnię i przykryć drugim ciastem. Przycisnąć deseczką i obciążyć. Zimne wstawić na godzinę do lodówki aby masa stężała, a następnie pokroić na prostokątny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation