Najlepsza rolada makowa
Ciasto drożdżowe na 3 rolady makowe:
500 g mąki przennej
40 g drożdży
200 ml ciepłego mleka
5 żółtek
150 g masła
100 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lyb 1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
Masa makowa:
500 g suchego zmielonego maku
100 ml gorącego mleka
5 białek
3 łyżki miodu
120 g cukru
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
100 g rodzynek+3 łyżki rumu
100 g posiekanych orzechów włoskich
40 g roztopionego masła
2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub 3 łyżki likieru migdałowego
Lukier:
100 g cukru pudru
2 łyżki gorącej wody lub sok z cytryny, bądź likier migdałowy
Cukier puder dokładnie wymieszać z gorącą wodą.
Ciasto drożdżowe: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Dodać 50 ml ciepłego mleka i 3 łyżki maki, dokładnie wymieszać. (konsystencja gęstej śmietany). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut.
Masło rozpuścić w rondelku, odstawić do przestudzenia.
Do miski przesiać mąkę. Żółtka utrzeć z cukrem, ekstraktem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka (150 ml), a następnie utarte żółtka. Wyrobić ciasto, aż składniki połączą się, tworząc jednolitą masę. Dodać roztopione masło i wyrabiać dalej, aż ciasto będzie odstawać od ręki.
Ciasto przełożyć do większej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 do 1,5. Ciasto powinno podwoić objętość.
Masa makowa: do większej miski wsypać mak, wlać mleko dokładnie wymieszać, odstawić na około godzinę. W tym samym czasie rodzynki moczyć w rumie.
Mak połączyć z składnikami jak powyżej (rodzynki odsączone). Na koniec dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać.
Ciasto drożdżowe podzielić na trzy części, każdą rozwałkować (podsypując mąką) na prostokąt (około 33 x 27 cm) o grubości ok. 3 mm. Na każdy prostokąt rozłożyć 1,3 masy makowej, zostawiając wolne brzegi około 2 cm. Zwinąć w roladę i owinąć papierem do pieczenia, dość luźno zostawiając ok 1 cm luzu. Rolady makowe przenieść na blachę, ułożyć zachowując odstęp, odstawić na 30 min do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut, aż makowce wyraźnie się zarumienią. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, polukrować.
Makowce są wyśmienite, delikatne, miękkie, wilgotne, rozpływają się w ustach, knieczenie do wypróbowania. Polecam gorąco. Ciasto nadaje się doskonale do zamrażania, wcześniej go jednak nie lukrując. Smacznego.
http://ginamrozek.blox.pl/html/1310721,262146,169,170.html?7,1