Kuchnia

deserki

Puszysty deser czekoladowy z bitą śmietaną - przepis ze Smaker.pl

1 gorzka czekolada 1 mała śmietana 30% 2 jajka 2 łyżki wody 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru pudru 1 szczypta soli 2 łyżeczki żelatyn

3-4 os. 30 min łatwe tanie
Przygotowanie

Jak zrobić domowy deser czekoladowy
Czekoladę z dodatkiem 2 łyżek wody rozpuszczamy w kąpieli wodnej . Jajka rozdzielamy i ubijamy osobno żółtka - z dodatkiem cukru i białka - z dodatkiem soli. Ubite żółtka dodajemy do przestudzonej czekolady i intensywnie mieszamy. Następnie dodajemy ubite białka i również mieszamy za pomocą drewnianej szpatułki. Mus czekoladowy przelewamy do pucharków. Ubijamy śmietanę z dodatkiem cukru pudru, pod koniec ubijania dodajemy chłodną żelatynę i mieszamy mikserem.
Na czekoladowy mus kładziemy ubitą pianę śmietanową i ozdabiamy np startą na wiórka kostką czekolady.
WSKAZÓWKA!
Aby żelatyna nie zważyła nam śmietany należy ją zahartować poprzez dodanie kilku łyżek śmietany do szklanki z żelatyną a następnie całość wlać ubitej w misie śmietany.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation