Kuchnia

Moja kuchnia

Kalafior po grecku ⋆ AgaMaSmaka - żyj i jedz zdrowo!
Składniki:

1 kalafior,
6 marchewek,
2 korzenie pietruszki,
1/4 dużego selera,
4-5 ziemniaków,
3 cebule,
4 ząbki czosnku,
oliwa z oliwek (i mniej tym lepiej),
zioła i przyprawy: szczypiorek, sól himalajska lub morska, papryka ostra lub słodka, kurkuma, majeranek, bazylia, oregano, ocet balsamiczny (1-2 łyżeczki), przecier pomidorowy (2-3 kopiaste łyżeczki).
AgaMaSmaka – żyj i jedz zdrowo!
PRZEPISY ARTYKUŁY O MNIE MOJA DIETA WSPÓŁPRACA

SZUKAJ PRZEPISU

Opublikowano 23 grudnia 2014Autor Aga KopczyńskaKategorie: drugie dania, kolacje, obiady, przekąski i przystawki, Przepisy, resztki z tygodnia, świątecznie
Kalafior po grecku
Dziś zamiast ryby: kalafior po grecku. Wszyscy wiedzą, że „ryba po grecku” to żadne tam danie greckie, ale skojarzenia niech wiodą prym, a co! ;-) Zatem kalafior po grecku!

weganski-kalafior-po-grecku-szybki-zdrowy-przepis-5

Na co?

Może to być lekki, warzywny i zdrowy obiad lub ciepła, zdrowa kolacja! Kalafior to skarbnica witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w nim także białko i węglowodany, a wszystko to w mało kalorycznej formie. Żyć, nie umierać! Literatura żywieniowa aż huczy od prozdrowotnych właściwości kalafiora. Działa uodparniająco, odtruwająco, wzmacniająco, antynowotworowo. Tak, jak w przypadku brokułów, kalafior należy spożywać na surowo bądź w lekko twardawej formie. Ma wtedy najwięcej wartości.
Danie nada się także na kolację świąteczną, bo znakomicie imituje rybę po grecku. I uwaga, nie martwcie się działaniem gazotwórczym kalafiora. Dodałam specjalnie sporo majeranku – powinno pomóc. :-)
weganski-kalafior-po-grecku-szybki-zdrowy-przepis-6

Czego potrzebujesz?

Brytfanki i tarki do warzyw.
Składniki:
1 kalafior,
6 marchewek,
2 korzenie pietruszki,
1/4 dużego selera,
4-5 ziemniaków,
3 cebule,
4 ząbki czosnku,
oliwa z oliwek (i mniej tym lepiej),
zioła i przyprawy: szczypiorek, sól himalajska lub morska, papryka ostra lub słodka, kurkuma, majeranek, bazylia, oregano, ocet balsamiczny (1-2 łyżeczki), przecier pomidorowy (2-3 kopiaste łyżeczki).
Przygotowanie:
Cebule obieramy, kroimy drobno i rozkładamy na dnie brytfanki. Marchew, seler i korzeń pietruszki obieramy i trzemy na tarce (grube oczka) i starte warzywa rozkładamy równomiernie na warstwie cebuli. Polewamy emusją wody i oliwy z oliwek. Dusimy przez ok. 10 minut.
Po 10 minutach na warstwie duszących się warzyw kładziemy ziemniaki pokrojone w cienkie „talarki”. Posypujemy papryką, solą i kurkumą.
Po ok. 10 minutach na warzywach układamy różyczki kalafiora. Dusimy przez kolejne 10 minut. Następnie posypujemy ziołami (majeranek, oregano, bazylia) a także przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przecierem pomidorowym i octem balsamicznym. Wszystko delikatnie mieszamy i dusimy aż do osiągnięcia oczekiwanej miękkości kafiora. Na koniec dodajemy szczypiorek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation