Kuchnia

sałatki

Sałatka Tabuleh

Słynna, klasyczna już sałatka bardzo popularna nie tylko w krajach arabskich, ale na całym już świecie! Idealna nadaje się do zabrania w pudełku do pracy lub w podróż. Mamy ją zawsze w samochodzie na dłuższych trasach! :)

Składniki:

200 g kaszki kuskus
1 pęczek posiekanej natki pietruszki
1/4 szklanki posiekanej dymki
½ kg drobno pokrojonych świeżych pomidorów
1 cytryna – wyciśnięty sok
sól, świeżo mielony pieprz, szczypta kminku rzymskiego
4 łyżki czosnkowej oliwy z oliwek* lub oliwa i 1 wyciśnięty ząbek czosnku
Wykonanie: kuskus zalej osoloną wrzącą wodą i odstaw pod przykryciem według czasu podanego na opakowaniu. Następnie spulchnij widelcem i odstaw, aby ostygł. Natkę pietruszki posiekaj i skrop sokiem z cytryny. Do zimnego kuskus dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.



Sałatka Tabuleh w stylu Weneckim

W związku z wymianą przypraw między Arabami i Wenecjanami powstała ciekawa wersja Tabuleh: w równych proporcjach miesza się posiekaną natkę pietruszki, dymkę i pomidory, natomiast 20% tej mieszanki stanowi kuskus. Przyprawia się tak jak klasyczne Tabuleh, lecz zamiast kminku dodaje się mielony cynamon.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation