Kuchnia

ryby

Kotleciki z dorsza z sosem ziołowym

Kotleciki (około 10 małych sztuk):

* 600 g filetu z dorsza *
* 1 pęczek natki pietruszki
* 1 pęczek koperku
* 1 pęczek zielonej cebulki
* 2 łyżeczki majonezu
* 1 jajko
* 3 łyżki bułki tartej
* 1 łyżeczka soku z cytryny
* 1/2 łyżeczki soli
* 1/4 łyżeczki pieprzu
* olej do smażenia

Sos jogurtowo ziołowy:

* 1 szklanka jogurtu greckiego
* 2 łyżki majonezu
* 2 łyżki drobno posiekanej natki
* 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
* 1 łyżka posiekanego koperku
* sól i pieprz do smaku
* (opcjonalnie mały ząbek czosnku starty na tarce)


W pierwszej kolejności przygotowujemy sos (łączymy ze sobą jogurt, majonez, zioła, sól i pieprz), aby dać smakom czas na połączenie się.

Dorsza kładziemy na ręczniku papierowym i lekko dociskamy by pozbyć się nadmiaru wody a następnie rybę mielimy (mozecie też pokroić ją w kostkę i zmiksować w blenderze - tak będzie najszybciej).

Do ryby dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy łyżką do czasu aż się połączą. Wilgotnymi dłońmi formujemy kotleciki i smażymy je na rozgrzanym oleju na złoto.

Do kotlecików proponuję podać frytki z piekarnika, lub w zdrowszej wersji gotowane ziemniaki lub ryż.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation