Kuchnia

Grilowanie

Sałatka z brokułem i serem feta

Sałatka, która idealnie sprawdza się podczas grilla.
Sałatka, która idealnie sprawdza się podczas grilla. Przygotowuje się ją szybko. Najlepiej zrobić ją przed samym podaniem, ponieważ brokuły nasiąkają wodą i na drugi dzień nie będzie się już prezentowała tak dobrze. Proste składniki, a smak naprawdę bardzo dobry. Do tego prażone ziarna słonecznika dodają jej ciekawej chrupkości.

Składniki:

1 brokuł (ok. 500 g)
150 g sera feta
2 łyżki nasion słonecznika
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Brokuła ugotować w osolonej wodzie, ale nie do miękkości, tylko żeby brokuł był jeszcze lekko twardy. Ser feta pokroić w kostkę. Nasiona słonecznika wrzucić na rozgrzaną patelnie i uprażyć, aż będą chrupiące. Trzeba uważać, żeby ich nie spalić. Co chwilę należy je mieszać. Ostudzonego brokuła pokroić w kawałki, wrzucić do miski, dodać ser feta, ziarna słonecznika, przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez, jogurt naturalny oraz sól i pieprz. Wszystko razem wymieszać.

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation