Kuchnia

zupy

Fińska zupa z łososia - Lohikeitto

Składniki (na duży kociołek):

2 średnie cebule, pokrojone w kosteczkę
1 łyżeczka masła
5-6 średnich ziemniaków, pokrojonych w 1cm kostkę
500-600g świeżego filetu z łososia
2 l wywaru warzywnego, może być z kostki
100 ml mleka
100 ml śmietanki do zup
2-3 łyżki sosu rybnego
2 pęczki, natki koperku, drobno posiekane
3-4 liście laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
sól i pieprz

W dużym garnku roztop masło i zeszklij na nim cebulę. Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i smaż przez chwilkę. Dodaj wywar z warzyw, sos rybny, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku. Doprowadź do wrzenia i gotuj całość na średnim ogniu do momentu aż ziemniaki będą prawie ugotowane. W tym czasie usuń z filetów skórę i pokrój je na większą kostkę, taką która nie rozpadnie się podczas gotowania. Gdy ziemniaki będą prawie gotowe, dodaj łososia oraz mleko i śmietankę. Gotuj jeszcze przez około 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec wrzuć koperek. Serwuj z pieczywem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation