Kuchnia

wege&wegan

Grillowana cukinia marynowana w oliwie

Grillowana cukinia marynowana w oliwie:
(wg Larder Love)

ok. 500 g cukinii,
2 ząbki czosnku,
sok wyciśnięty z 2 cytryn,
ok. 200 ml oliwy + 3 łyżki dodatkowo,
1 łyżka liści świeżego tymianku,
sól i pieprz

Cukinię pokroić w cienkie paski wzdłuż, najlepiej używając do tego mandoliny. Przełożyć do miski, skropić trzema łyżkami oliwy i oprószyć solą i pieprzem.

Rozgrzać mocno patelnię grillową. Grillować paski cukinii po około 2 minuty z każdej strony, po czym przełożyć do naczynia z sokiem z cytryn.

Czosnek posiekać w cienkie plasterki. Do wyparzonego słoika nakładać zgrillowaną i nasączoną sokiem z cytryny cukinię, przekładając ją plasterkami czosnku i tymiankiem. Po napełnieniu słoika, zalać wszystko oliwą - cukinia musi być całkowicie pokryta oliwą.

Cukinia jest gotowa do jedzenia po 2-3 dniach. Nie jest pasteryzowana, więc najlepiej trzymać ją w lodówce i zjeść w ciągu miesiąca.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation