Kuchnia

deserki

JABŁKO PIECZONE Z BAKALIAMI
http://cookmagazine.pl/jablko-pieczone-z-bakaliami/
4 średnie jabłka (najlepiej kwaskowe)
garść orzechów laskowych
garść rodzynków
garść suszonej żurawiny
 4 łyżki miodu
odrobina mielonego cynamonu
odrobina cukru pudru do dekoracji


Przygotowanie:
Jabłka myjemy i dokładnie odcinamy z nich górną część. Pozbywamy się gniazd nasiennych. Wydrążamy środki tak, aby zmieściła się tam masa bakaliowa.
Przygotowujemy bakalie, którymi nadziejemy nasze jabłka. Rodzynki, żurawinę i posiekane drobno orzechy laskowe polewamy miodem. Dodajemy szczyptę cynamonu. Mieszamy.
Na dnie wydrążonych jabłek wlewamy odrobinę miodu, a następnie dodajemy bakalie. Jabłka przykrywamy wcześniej odciętymi wierzchami, a następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza na 20 minut. Lekko studzimy. Wierzch ozdabiamy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation