Wnętrza

Megi..rozne

SAŁATKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ I MOZZARELLI

Składniki:
½ kapusty pekińskiej (średnia główka)
25 dag sera mozzarella (2 kulki)
1 pęczek rzodkiewki
10 dag zielonego ogórka
5 dag marchwi
3 jajka
15 dag czerwonej papryki
5 dag pora
½ pęczka koperku
4 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
sok z cytryny
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
czubrica
majeranek
sól
pieprz biały
Sposób wykonania:

Kapustę pekińską, opłukać, osuszyć i poszatkować. Ser mozzarella pokroić w dużą kostkę. Rzodkiewkę opłukać, osuszyć i pokroić w paski. Zielony ogórek opłukać, osuszyć i pokroić w paski (w skórce). Marchewkę obrać ze skórki, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka ugotować na twardo, obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Czerwoną paprykę rozkroić, czyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w paski. Por opłukać, osuszyć i pokroić w półplasterki. Koperek opłukać, osuszyć i pokroić.

Do dużej miski przełożyć kapustę pekińską, ser mozzarella, rzodkiewkę, zielony ogórek, marchewkę, jajka, czerwoną paprykę, por i koperek. Dodać majonez, musztardę, kilka kropli soku z cytryny, szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, czubricy, rozgniecionego w palcach majeranku, soli i białego pieprzu.

Całość dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Podawać do steków, kiełbasek i szaszłyków z grilla.

Podane składniki wystarczą na około 10 porcji.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation