Kuchnia

Kuchnia

Makowy sernik

Ciekawe połączenie sernika z makiem, a właściwie z masą makową, słodką od miodu, bogatą w skórkę pomarańczową i rodzynki. Połączenie, które świetnie się komponuje i wzajemnie uzupełnia, bo ser kocha mak i na odwrót. Sernik, który może zagościć na tegorocznym bożonarodzeniowym stole ( tak, tak Święta coraz bliżej), bo smakuje wybornie, gorąco Wam polecam - spróbujcie;)

Składniki na blachę o wymiarach 30cm x 25cm:

1 kg twarogu półtłustego, przynajmniej dwukrotnie zmielonego
8 jajek
100 g masła
200 g cukru pudru
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
1 cukier waniliowy
kilka kropel aromatu waniliowego
4-5 łyżek gotowej masy makowej z bakaliami i naturalnym miodem
rodzynki

Ponadto:

masa kajmakowa

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, dodać miękkie masło i ucierać na puszystą masę. Do utartej masy stopniowo po jednej łyżce dokładać ser i dalej ucierać, następnie dodać rodzynki i masę makową.

Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać delikatnie do sera, przesypując proszkiem budyniowym, dodać kilka kropli aromatu waniliowego. Utartą masę serową wyłożyć na wysmarowaną i wyłożoną papierem do wypieków blaszkę, wyrównać powierzchnię i piec w 160°C-170°C przez 50 minut. Studzić w uchylonym piekarniku, wierzch posmarować masą kajmakową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation