Kuchnia

Food

CIASTO Z CUKINII I BORÓWEK

SKŁADNIKI NA CIASTO:

2 szklanki mąki tortowej
2 jajka, duże
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 1/2 szklanki startej (na grubych oczkach) cukinii
1 szklanka cukru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta sody oczyszczonej
szczypta soli

DODATKOWO:

ok. 100-150 g borówek
cukier puder do oprószenia

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą oraz dodajemy sól. Jajka miksujemy razem z cukrem, olejem, wanilią. Następnie dodaj cukinię i wymieszaj. Dodaj przesiane składniki i ponownie wymieszaj. Do ciasta wrzuć borówki i połącz z ciastem.
Formę o wym. 24×12 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem cytrynowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation