Kuchnia

Obiadki

Jesienna zupa ...
Autor: Łucja

Jesienna zupa z dyni, marchewki, czerwonej soczewicy, cebuli i koncentratu pomidorowego. Rozgrzewająca, zdrowa i pożywna. Autorką przepisu jest Veggie z blogu Veggieola, która zaprosiła mnie do wspólnego gotowania. Krem bardzo nam smakował i z pewnością będziemy do niego wracać :) Zmieniłam jedynie sposób przyprawienia, ponieważ mimo że lubię ostre potrawy, musiałam tak przyprawić zupę by mogły ją zjeść dzieci.

Składniki:

1 mała dynia hokkaido - użyłam swojej dyni z ogródka
2 duże cebule
5 średnich marchewek
1 filiżanka czerwonej soczewicy
1 mały przecier pomidorowy
sól
olej
przyprawy: czosnek, chili, papryka czerwona, tabasco

u mnie: szczypta imbiru i kurkumy, curry i pieprz do smaku

Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na złoto w dużym garnku. Marchewki i dynię obrać, pokroić na małe kawałki, umieścić w garnku i zalać wodą (ok. 3 szklanek). Dodać czerwoną soczewicę i gotować wszystko do miękkości. Zdjąć z ognia, zmiksować, dodać przecier pomidorowy i przyprawy. W razie potrzeby dolać wody, tak by uzyskać pożądaną gęstość kremu.
Podawać z grzankami, pestkami dyni lub słonecznika.

Smacznego :)

Fabryka Kulinarnych Inspiracji: Zupy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation