Kuchnia

przekaski

FIT PIZZA bez drożdży

Składniki :
-2 szklanki mąki żytniej lub pszennej pełnoziarnistej
-3/4 szklanki mleka
-1/3 szklanki oliwy (może być olej, ale oliwa daje włoski aromat)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia -dowolne zioła, np. bazylia, kolendra, oregano
-dowolne dodatki na pizzę ( cukinia, papryka, gotowany kurczak (lepszy jest gotowany niz smazony bez tluszczu bo w pieczeniu wysycha)/szynka drobiowa, pieczarki i domowy sos pomidorowy, na wierzch mozemy sobie pozwolic na troche mozzarelli)

Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy ręcznie do momentu, gdy ciasto przestanie przyklejać się do miski. Na papier do pieczenia lub natłuszczoną blachę wykładamy kulę ciasta i rozprowadzamy ją, tworząc okrągły placek. Ciasto smarujemy dokładnie sosem pamiętając o krawędziach(!!!), pieczemy 5-8 minut w 180stopniach, następnie układamy dodatki i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach, posypujemy serem i pieczemy do momentu gdy sie zarumieni!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation