Kuchnia

Przetwory

Przepis na domowy keczup czyli jak zrobić keczup

Składniki:

5 kg pomidorów
1 kg cebuli
6 ząbków czosnku
10 goździków
1 łyżeczka ziela angielskiego
2 liście laurowe
4-6 łyżeczek cukru
6-10 łyżek octu spirytusowego
1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
szczypta chili
odrobina oleju

Sposób przygotowania:

1. Obieramy pomidory ze skórki. Co prawda nie jest to konieczne, ale później znacznie ułatwia pracę. Aby obrać pomidory ze skórki należy je sparzyć, czyli zalać gotującą się wodą. Kiedy skórka na pomidorach zaczyna pękać możemy je obrać. Obrane pomidory kroimy na cząstki.

2. Pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek podsmażamy, szklimy na odrobinie oleju. Wtedy zarówno cebula jak i czosnek łatwiej się rozgotują i oddadzą więcej smaku.

3. Do dużego garnka – potrzebny jest naprawdę duży garnek, nadadzą się też dwa mniejsze – wrzucamy pokrojone pomidory i zeszkloną cebulę i czosnek. Dodajemy goździki, ziele angielskie, liść laurowy i całość gotujemy do chwili aż wszystko zacznie bulgotać. Trzeba pilnować by nic się nie przypaliło( albo mieć dobry garnek).

4. Po zagotowaniu należy zmniejszyć ogień pod naszym garnkiem. Tak żeby całość tylko delikatnie „pyrkała” na ogniu. Co jakiś czas całość mieszamy. Trwać to powinno do momentu odparowania wody i zgęstnienia całości, co może zająć nam to od 2 do 3 godzin.

5. Teraz pora na przecieranie. Potrzebny jest nam mniejszy garnek i sitko. Nabieramy małą porcję naszego półproduktu i energicznie przecieramy przez sitko. Czynności te powtarzamy do momentu przetarcia wszystkiego. Na sitku zostaną nam resztki cebuli, pestki, przyprawy. To oczywiście wyrzucamy.

6. Teraz musimy odparować wodę z przetartego keczupu. Kiedy keczup będzie już gęsty dodajemy nasze pozostałe składniki czyli – cukier, ocet, chili. Ważne aby nie dodawać wszystkich przypraw na raz (łatwo przesadzić)! Dodajemy po trochę, mieszamy, chwilę gotujemy i próbujemy. Postępujemy tak do momentu uzyskania zadowalającego nas smaku.

7. Całość gotujemy do momentu kiedy keczup bardzo zgęstnieje. Wtedy to dorzucamy zioła prowansalskie (o gorącego keczupu – nie musimy już ich gotować). Keczup jest gotowy. Teraz część pakujemy do słoików i pasteryzujemy. To co nam zostanie, po wystudzeniu możemy przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation