Kuchnia

Zdrowe odżywianie konkurs

Kucharenka: ZIMOWA GRANOLA MIGDAŁOWO-MIODOWA Z ŻURAWINĄ
Składniki:

225 g płatków owsianych ( nie błyskawicznych )
60 g pestek słonecznika
60 g nasion białego sezamu
2 łyżeczki mielonego cynamonu
150 g ( 125 ml) płynnego miodu
50 g miałkiego jasnego cukru trzcinowego
60 g migdałów ( u mnie płatki )
szczypta soli
1 łyżka oleju słonecznikowego
150 g suszonej żurawiny

Do miski wsypać wszystkie składniki oprócz suszonej żurawiny i dokładnie wymieszać. Najlepiej do tej czynności użyć rąk.
Mieszankę rozłożyć równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. W oryginalnym przepisie temperatura podana to 170 stopni a czas pieczenia to około 40 minut. Ja jednak nie polecam aż tak wysokiej temperatury. Swoją granole piekłam w około 140 stopniach mieszając od czasu do czasu. Należy cały czas mieć ją na oku, aby nie uległa przypaleniu. Naszym celem jest jednolicie zezłocona i niezbyt przypieczona granola. Gotowa powinna być wysuszona i chrupka jak płatki śniadaniowe.
Po upieczeniu blachę należy wyjąć z piekarnika i pozostawić granolę aby przestygła. Następnie mieszamy ją z suszoną żurawiną.
Tak przygotowaną granolę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku do miesiąca. Najlepsza jest jedzona z jogurtem naturalnym lub mlekiem.
Smacznego !
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation