Kuchnia

Co jeść

Fit pancakes - pyszne, puszyste placki/naleśniki

SKŁADNIKI
110 gram opiekanych płatków gryczanych (mogą być też inne)
3 jajka
100 gram (!) mleka (może być roślinne)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki soku z cytryny
1 banan - dojrzały, duży
2 łyżki masła orzechowego
do ozdobienia truskawki, borówki, maliny (mogą być rozmrażane)
2 łyżeczki słonecznika lub pestek dyni

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Banana kroimy na kawałki.
Pokrojonego banana, płatki, mleko, sodę, sok z cytryny, jajka miksujemy/blendujemy.
Rozgrzewamy patelnię. Ja dodaję zawsze 1-1,5 łyżeczki masła klarowanego i gdy się roztopi, rozsmarowuję je pędzelkiem po patelni.
Nakładamy ciasto na patelnię, najlepiej dwie łyżki = jeden pancakes.
Gdy na powierzchni pojawią się bąbelki, przekładamy na drugą stronę.
Podajemy z masłem orzechowym i owocami. Zamiast masła orzechowego może być np. zdrowa nutella (z awokado i kakao). Posypujemy słonecznikiem lub ziarnami albo podajemy z owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation