Kuchnia

Inspiracje kulinarne

Gryczany placek z cukinią, szpinakiem i pomidorami - Cooking for Emily

INGREDIENTS
2 szklanki mleka ( owsiane, ryżowe lub krowie)
4 jajka
¾ szklanki mąki gryczanej
½ szklanki mąki owsianej
¾ łyżeczki soli
⅓ łyżeczki pieprzu
1 i ½ proszku do pieczenia
3 łyżki masła (albo oleju kokosowego albo oliwy)
100 szpinaku
ok 10 pomidorków koktajlowych,
10 pomidorów suszonych
1 cukinia,
1 cebula
garść bazylii
można też dodać: blanszowane brokuły lub kalafior, bakłażan albo dynię pieczoną
150 g sera feta
do podania sos na bazie jogurtu

INSTRUCTIONS
W misce zmieszać ( najlepiej mikserem) mleko, mąki, proszek do pieczenia, jajka, sól i pieprz.
Odstawić ciasto na 20 minut.
Cebulę posiekać na kawałeczki, cukinię pokroić na większe kawałki.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu - podsmażyć cebulkę, dodać cukinię i lekko podsmażyć ( ok 5 minut) a na koniec wrzucić szpinak, smażyć aż straci objętość , odstawić do lekkiego przestudzenia.
Pomidorki pokroić na połowę, pomidory suszone w plasterki.
Formę do pieczenia wysmarować pozostałym tłuszczem.
Na dno wylać trochę ciasta, rozłożyć równo warzywa razem z bazylią i zalać resztą ciasta a na wierzch posypać fetą.
Piec q 180 stopniach przez ok 35 minut.
Lekko przestudzić przed podaniem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation