Kuchnia

Przepisy

Babeczki
Składniki
150g szklanki płatków owsianych bezglutenowych lub górskich
400 g szklanki startej marchwi- około 3,5 szklanki
4 jajka - żółtka i białka osobno
2,5 łyżki prawdziwego miodu
2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
0,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
2-3 goździki
szczypta imbiru
szczypta soli
2 garście posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania
Marchew myjemy, obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach.
Płatki owsiane mielimy na mąkę.
Następnie białka rozdzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Mieszamy dokładnie z żółtkami, aż się połączą.
Partiami dodajemy startą marchew i mieszamy. Następnie dodajemy cynamon, imbir, sodę oczyszczoną i partiami zmielone płatki owsiane i dokładnie mieszamy.
Goździki posiekać lub zmielić w młynku do kawy, dodać do masy. Dodajemy 2 łyżki oleju, posiekane orzechy włoskie oraz miód i wszystko dokładnie mieszamy. Masa wyjdzie dość rzadka, wszystko zależy od marchewki - jedna ma więcej soku inna mniej.
Piekarnik nastawiamy na 170 stopni bez termoobiegu i pieczemy około godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation