Kuchnia

Przepisy

Brownie z gruszkami i kruszonką

Brownie z gruszkami i kruszonkąbrownie z gruszkami

Składniki:

-160 g masła
-200 g gorzkiej czekolady
-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
-3 jajka
-2 żółtka
-150 g cukru trzcinowego
-1 łyżka mąki pełnoziarnistej
-1 łyżka mąki pszennej
-1 łyżka kakao
-szczypta soli
-1 łyżka ekstraktu waniliowego
-1 duża gruszka

Kruszonka:

-50 g dowolnych orzechów
-3 herbatniki
-1/2 łyżeczki przyprawy korzennej

Do miseczki wkładamy masło, połamaną czekoladę i kawę. Miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą ( dno miski nie może dotykać wody!). Rozpuszczamy a następnie studzimy. Jajka i żółtka ubijamy, gdy będą już lekko podbite zaczynamy pomału wsypywać cukier. Ubijamy do momentu rozpuszczenia cukru. Cienkim strumykiem wlewamy rozpuszczone masło z czekoladą i ekstrakt waniliowy. Ubijamy do połączenia składników. Dodajemy mąki, kakao, sól i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki o wym. 22x26cm, na wierzchu układamy gruszkę pokrojoną w kostkę.
Herbatniki mielimy, orzechy drobno kroimy i wszystko mieszamy z przyprawą korzenną. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy 30 minut w 180*C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation