Kuchnia

będę to jadła

Szefowa w swojej kuchni. ;-): Szybkie pizzerinki (z ciasta bez wyrastania)

Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanka ciepłego mleka
25g świeżych drożdży
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczka soli

Dodatki:
150g szynki w kawałku
100g mozzarelli
1 cebula
5 pieczarek
4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
zioła do pizzy, czosnek granulowany, pieprz

1. Mąkę mieszamy w misce z cukrem i solą, dodajemy olej. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym (nie gorącym!) mleku. Wlewamy do miski. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta
2. Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą z nich rozgniatamy na blacie na kształt koła, zaginamy brzegi jak w tradycyjnej pizzy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Szynkę i mozzarellę tarkujemy, cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plastry.
3. Pizzerinki smarujemy koncentratem, posypujemy przyprawami, układamy dodatki w dowolnej kolejności. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez około 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation