Kuchnia

kuchnia

Składniki: (porcja na 2-3 osoby)

250 g tortellini ze szpinakiem
20 dag polędwicy sopockiej lub szynki gotowanej (najlepiej w plastrach)
20 dag sera żółtego
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
sos:

2 łyżki oliwy
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, cukier do smaku
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżka suszonego oregano
500 g passaty pomidorowej lub krojonych pomidorów z puszki









Sposób przygotowania:

Tortellini ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

W niewielkim garnuszku rozgrzać oliwę. Dodać drobno pokrojoną cebulę i podsmażyć. Dodać czosnek. Smażyć razem ok. 1 minuty. Wlać passatę, dodać przyprawy, przykryć i dusić na niewielkim ogniu ok. 30 minut. Doprawić do smaku.

Na patelni rozgrzać masło. Dodać pokrojoną w kostkę wędlinę. Podsmażyć na złoto. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek. Razem krótko przesmażyć.

Niewielkie naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Na dnie ułożyć połowę tortellini. Przykryć połową sosu. Wyłożyć połowę smażonej szynki i posypać połową startego sera (patrz zdj.) W ten sam sposób ułożyć drugą warstwę wszystkich składników.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 190 C przez 20 minut.

Przed podaniem posypać świeżą bazylią.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation