Kuchnia

Inspiracje kulinarne

Fit sernik z borówkami.
Składniki na tortownicę 26 cm:

1 kg białego sera (może być niskotłuszczowy) zmielonego trzy razy*
250 ml mleka 2 - 3,2 %
2 proszki budyniowe o smaku waniliowym bez cukru
5 jaj
słodzik rozkruszony, stevia itp. zamiast cukru (cukier też można użyć ;))
szklanka ulubionych owoców, np. borówka amerykańska, maliny.

*można użyć serka z wiaderka, musi to być jednak ser bardzo dobrej jakości np. Mój Ulubiony.

Wykonanie:

W misie miksera umieścić ser, mleko, żółtka, proszki budyniowe i zmiksować na gładką masę. W drugim naczyniu ubić na sztywno białka. Obie masy delikatnie, za pomocą łyżki wymieszać i dosłodzić do smaku.

Sernik wlać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki, posypać owocami i wsunąć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec około 50 minut za złoty kolor. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation