Kuchnia

kulinaria

GRUNT TO PRZEPIS!: Pasta jajeczna z porem, szczypiorkiem i świeżym ogórkiem
4 jajka na twardo - zetrzeć na dużych oczkach tarki
4 łyżki szczypiorku [30g] - drobno posiekać
biała część pora [50g] - drobno pokroić
1/2 długiego ogórka szklarniowego [150g] - pokroić w kostkę
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego - używam Zott lub Bakoma
1 łyżeczka musztardy - ma być ostra, u mnie chrzanowa
sól, pieprz kolorowy - do smaku
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i zetrzeć na dużych oczkach tarki.

Ogórka obrać ze skórki i pokroić w kostkę - leniwiec kuchenny może również posłużyć się tarką, tylko wtedy po starciu należy ogórek odcisnąć z wody; ja osobiście lubię jak moja pasta chrzęści w zębach, stąd wolę pozostać przy krojeniu.

Szczypiorek i por drobno pokroić - dla bardziej delikatnego smaku pora można sparzyć wrzącą wodą na sitku; u mnie jednak surowy, wolę jego ostrzejszy posmaczek.

W oddzielnym naczynku rozbełtać sos: jogurt, musztarda i przyprawy.

W misce wymieszać wszystkie składniki i zalać przygotowanym sosem.

Delektować się pastą z domowym, własnoręcznie wypiekanym pieczywem - a choćby na takich Bajglach parzonych w ciemnym miodzie gryczanym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation