Kuchnia

drożdżowe ciasta

Placek dyniowy na drożdżach z kruszonką

Składniki

mąka 3 szkl

drożdże 8 dkg

cukier puder 3/4 szkl

mleko 3/4 szkl

olej 1/3 szkl

jaja 3 szt

aromat arakowy

sól

kruszonka

mąka 1 szkl

cukier puder 1/2 szkl

cukier wanilinowy

masło 1/2 kostki

dynia 2 szkl pure


Krok 1 / 4
do letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę maki-miksujemy i odstawiamy.


Krok 2 / 4
do lekko wyrośniętego zaczynu wbijamy jajka , wsypujemy cukier, dodajemy olej i aromat-miksujemy, na koniec dodajemy dynię, przesianą mąkę i szczyptę soli wyrabiamy na jednolitą błyszczącą masę


Krok 3 / 4
ciasto wkładamy do foremki wcześniej wysmarowanej tłuszczem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Składniki kruszonki zagniatamy i posypujemy nią wyrośnięte ciasto


Krok 4 / 4
pieczemy w temperaturze 170 stopni około 60 minut. Czas pieczenia zależy od wysokości ciasta. Ciasto jest upieczone kiedy wierzch się zarumieni a boki odstają od formy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation