Kuchnia

obiad

Sródziemnomorskie ślimaki drożdżowe

Farsz:

1 pierś z kurczaka
szczypta soli
2-3 gałązki rozmarynu
4-5 ząbków czosnku
1 żółte chilli
pęczek natki pietruszki
pęczek świeżego szczypiorku
5 łyżek zielonych oliwek
pomidory suszone z zalewy
1 łyżka tartego parmezanu


Ciasto:

3 łyżki mąki pszennej razowej
125 ml mleka
125 ml wody
szczypta soli
50 g drożdży
szczypta cukru
1 łyżka oliwy
2 szkl mąki pszennej



- Pierś z kurczaka nacieramy solą i układamy na rozgrzaną patelnię, którą wysmarowaliśmy oliwą.
Dokładamy gałązki rozmarynu i nieobrane ząbki czosnku oraz połowę chilli (tę z pestkami).
Smażymy, aż się zrumieni z obu stron. Wyłączamy gaz, przykrywamy pokrywką, lub folią aluminiową i pozwalamy kurczakowi dojść do formy.

- Teraz czas na ciasto.
Z mąki razowej, drożdży, mleka i wody oraz cukru robimy zaczyn.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę pszenną mieszamy z solą. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie gładkie i z łatwością odejdzie od ręki i miski.
W razie konieczności dolewamy mleka lub dosypujemy mąki.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.

- W miedzyczasie przygotujemy nadzienie.
Pietruszkę siekamy niezbyt drobno, wsypujemy do miski.
Dokładamy do niej posiekany szczypiorek, pokrojone w drobną kostkę pomidory suszone i oliwki przekrojone na pół (oczywiście bez pestek).
Na koniec dodajemy pokrojonego w drobną kostkę kurczaka i parmezan. Wszystko dokładnie mieszamy. Podlewamy odrobiną oliwy z oliwek.

- Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki placek.
Placek kroimy na paski szerokości 5 cm. Na środek każdego placka wykładamy farsz i łączymy oba brzegi.
Następnie zwijamy rulonik z ślimaka. Końcówkę podkładamy pod ślimaka, aby farsz się nie wysypał.

- Z przygotowanego ciasta powinny wyjść 4 -5 ślimaków.

- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 C i pieczemy przez 20 minut.

Przed włożeniem do piekarnika warto posmarować ślimaki tłuszczem ze smażenia kurczaka lub oliwą z oliwek.

Można podawać na gorąca, ale po wystygnięciu są równie pyszne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation