Kuchnia

Słodkości

Portugalskie babeczki z ciasta francuskiego z kremem cytrynowo-cynamonowym

Składniki:
ok 400-500g ciasta francuskiego
250g mleka
250g śmietany kremówki
175g cukru
50g maki pszennej
5 żółtek
1 laska cynamonu
skórka otarta z 1/2 cytryny
sok z 1 cytryny
cynamon do posypania


Formę na 12 muffinek natłuścić. Z ciasta francuskiego wyciąć 12 kółek o średnicy 10cm i grubości ok 3mm. Powkładać je do otworów na muffinki.


Wykonanie thermomix:
Założyć motylek. Do naczynia wlać mleko i śmietanę, dodać żółtka, skórkę i sok z cytryny mąkę i cukier. Wymieszać 10s/obr4. Dodać laskę cynamonu i gotować 18 min/90stopni/obr.2
Z masy wyjąć laskę cynamonu a gotowym kremem napełnić babeczki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25-30 minut w temp. 200 stopni do zezłocenia. Po upieczeniu jeszcze ciepłe posypać delikatnie cynamonem i pozostawić w foremce ok 10 minut. Po tym czasie delikatnie wyjąć i studzić na kratce.


Wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki oprócz laski cynamony dokładnie zmiksować. Dodać laskę cynamonu i gotować ciągle mieszając w naczyniu z grubym dnem. ok 18-20 minut. Gotowym kremem napełnić babeczki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25-30 minut w temp. 200 stopni do zezłocenia. Po upieczeniu jeszcze ciepłe posypać delikatnie cynamonem i pozostawić w foremce ok 10 minut. Po tym czasie delikatnie wyjąć i studzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation