Kuchnia

Torty

daktyle w czekoladzie: Torcik makowo- śmietanowy

Makowe ciasto:
100 g zmielonego suchego maku
100 ml ciepłego mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
2 zaokrąglone łyżki kaszki manny błyskawicznej
1/2 szklanki cukru

Suchy, zmielony mak zalać ciepłym mlekiem, odstawić na ok. 10 minut. Dodać kaszkę mannę, żółtka, proszek do pieczenia, krótko zmiksować. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać do masy makowej, delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok 35-40 minut. Ostudzić. Przekroić na 2 blaty.

Masa śmietanowa:
500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
3 i 1/2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę namoczyć w 100 ml zimnej wody. W rondelku zagotować ok. 50 ml wody. Do gorącej ale nie wrzącej wody dodać namoczoną żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia.
Schłodzoną śmietankę ubić (ok.3 minuty) z cukrem. Cały czas miksując, wlewać ostudzoną żelatynę.
Na ułożony na kloszu blat ciasta makowego nałożyć 1/3 masy śmietanowej, przykryć drugim blatem. Na wierzch wyłożyć resztę masy śmietanowej, rozprowadzić po wierzchu i bokach torciku.

Do dekoracji:
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
wiśnie z kompotu lub konfitury
Czekoladę zetrzeć na tarce, obsypać boki i środek torciku, dookoła ułożyć wiśnie. Odstawić do schłodzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation