Kuchnia

deser

Ciasto kostka królowej ( bez pieczenia )

Składniki na masę :

6 żółtek
2 szklanki mleka
1 szklanka śmietany kremówki
150 g cukru
opakowanie cukru waniliowego ( 16 g )
1 pełna łyżka maki pszennej
3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
200 g masła w temp. pokojowej

Ponad to :

duże opakowanie herbatników
250 g serka mascarpone
2-3 łyżki nutelli

Żółtka, obie mąki i pół szklanki mleka dobrze wymieszać tak aby nie było grudek.

Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami. Następnie dodajemy śmietankę i ponownie zagotowujemy. Kolejno wlewamy wcześniej przygotowane żółtka z mąkami i energicznie mieszamy. Całość ma się zagotować i zgęstnieć do konsystencji budyniu. Gotowy zestawiamy z ognia. Wierzch przykrywamy folią spożywczą tak aby dotykała wierzchu. Odstawiamy do ostygnięcia.

Masło ucieramy na białą, puszystą masę. Stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Miksujemy aż całosć będzie jednolita i gładka. Odstawiamy.

Na dno blachy o wymiarach ok 20x30 cm wykładamy warstwę herbatników. Wcześniej blaszkę można wyłożyć papierem do pieczenia lub folia aluminiową. Na wierzch herbatników wykładamy połowę kremu budyniowego. Na to kolejna warstwa herbatników i druga warstwa kremu. Na górze układamy ostatnią warstwę herbatników.

Serek mascarpone mieszamy z nutellą. Rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Całość można posypać delikatnie słodkim kakao lub startą czekoladą. Ciasto wstawiamy na noc do lodowki.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation