Kuchnia

Torty

Prosta szarlotka na półkruchym cieście
Składniki :

ciasto :

2,5 szklanki mąki
125 g margaryny lub masła
1 jajko
1,5 łyżki gęstej śmietany [ u mnie 18% ]
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru [ użyłam drobnego cukru do wypieków ]
szczypta soli
cukier waniliowy [ dałam 4 łyżeczki domowego cukru z wanilią ]
nadzienie :

1 kg winnych jabłek [ u mnie reneta ]
2 łyżki cukru [ u mnie 4 łyżki jasnego cukru demerara ]
2 łyżki bułki tartej
cynamon


Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, ulepić z niego kulę i włożyć ją do lodówki.

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w dość grube plastry.

Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie nierówne części - 1/3 odłożyć z powrotem do lodówki, a 2/3 rozwałkować na blacie [ blat można delikatnie podsypać mąką, żeby ciasto się nie kleiło].

Rozwałkowanym ciastem wyłożyć spód i boki blachy o wymiarach 23 x 33 cm [ u mnie 25 x 30 cm ]. Następnie posypać ciasto bułką tartą [ wchłonie nadmiar soku z jabłek ] , ułożyć na niej pokrojone jabłka i posypać je cukrem i cynamonem.

Wyjąć z lodówki pozostałe ciasto i rozwałkować je na cienki placek. Ostrożnie przenieść go na blachę [ najlepiej na wałku ] i przykryć jabłka. Wierzch ciasta nakłuć widelcem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 40-45 minut.

Upieczone i ostudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation