Kuchnia

good food

Chlebek bananowy w wersji light... Pyszny! Kromka poniżej 150 kcal

Składniki na jeden bochenek z keksówki (całość 1200kcal - u mnie ponad 10 kromek):
450g dojrzałych bananów - 4 średnie sztuki (ja kupiłam już takie brzydkie z promocji, a potem poleżały jeszcze kilka dni, mogą być całkiem brązowe)
50g otrębów pszennych
50g otrębów owsianych
30g mąki żytniej pełnoziarnistej
20g (chyba jakieś trzy łyżki) odtłuszczonego mleka w proszku
2 białka
2 łyżki ksylitolu (lub ciemnego cukru, mój muscovado się skończył niestety)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru waniliowego (lub aromatu, czy wanilii, ja niestety miałam tylko cukier, ale jest opcjonalny)
2 łyżeczki niesłodzonego, odtłuszczonego kakao, np. DecoMorreno (opcjonalnie)
1 łyżeczka suchych drożdży, 1/2 łyżeczki sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia

1. Banany miksujemy na papkę w blenderze, za pomocą robota kuchennego, lub rozgniatamy widelcem.
2. Białka ubijamy, dodajemy do bananów.
3. Dodajemy całą resztę składników, porządnie mieszamy.

4. Pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ja piekłam bez termoobiegu i tak już będzie przy większości przepisów, gdyż termoobieg mi padł :(
Piekłam w keksówce silikonowej, można też spróbować przełożyć masę do formy na muffiny, tylko skracamy czas pieczenia.
5. Po wyjęciu najlepiej poczekać, aż chlebek wyschnie i ostygnie, ale osobiście zabrałam się za ciepły i mokry :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation